top of page

𝙳𝙴 𝚄𝙸𝚃𝙻𝙴𝙶 👉🏼 Waarom zijn er 2 halve pinnen & waarom zagen we Yonne in een trouwjurk?

𝙷𝚄𝙷?! 𝙶𝙰𝙰𝙽 𝚉𝙴 𝙳𝙰𝙽 𝚃𝙾𝙲𝙷 𝙴𝙲𝙷𝚃 𝚃𝚁𝙾𝚄𝚆𝙴𝙽?

Ja!

Na 5 jaar verloving is het dan toch echt zo ver. Nog voor de lente gaan wij elkaar het JA-woord geven. En dat heeft alles te maken met de Jakkes-pin van dit jaar!


Allereerst uitleg over de foto. Nee, dat is niet de jurk waar ik in ga trouwen, hier de voor en na foto's 😉

𝚅𝚁𝙾𝚄𝚆𝚃𝙹𝙴 𝚅𝙰𝙽 𝚂𝚃𝙰𝚅𝙾𝚁𝙴𝙽 [1]

Een van de kenmerkende dingen van Stavoren is het beeld van het 'Vrouwtje van Stavoren', die woonde in een huis met gouden vloeren en zilveren muren. Ze bezat meer schepen dan alle kooplieden van de stad tezamen en werd met de dag rijker.


Een van de versies van de sage vertelt van een rijke koopmansweduwe in Stavoren

Ondanks haar enorme rijkdom was ze niet tevreden, ze wilde het kostbaarste bezit dat er te vinden was en stuurde een schipper eropuit om dat te halen. Deze kwam na lang zoeken thuis met een lading graan uit Danzig, dat hem waardevoller dan goud leek. Het vrouwtje zag het niet als het waardevolste dat er bestond. Woedend vroeg ze: "Aan welke zijde heb je het graan ontvangen?" "Aan stuurboordzijde." "Gooi het dan aan bakboordzijde in zee!" Een voorbijganger die dat hoorde zei haar dat niet te doen; zou ze ooit zelf in de bedelstand vervallen, dan zou haar het graan wel goud toeschijnen. Hierop haalde zij de gouden ring van haar vinger en gooide hem met een grote boog in zee. Ze voegde hieraan toe: "Net zomin dat ik deze gouden ring ooit nog terug zal zien, zal ik in de bedelstand vervallen." Op een dag kwam een van haar dienaren naar haar met een gevangen vis, met in de maag van die vis haar eigen gouden ring. Vanaf dat moment keerde haar lot. Ten slotte eindigde zij in grote armoede. De moraal van het volksverhaal van het vrouwtje van Stavoren kan in een graag gebruikt Nederlands spreekwoord worden samengevat: Hoogmoed komt voor de val.


*Wikipedia


𝚅𝙰𝙽 𝚅𝚁𝙾𝚄𝚆𝚃𝙹𝙴 𝚅𝙰𝙽 𝚂𝚃𝙰𝚅𝙾𝚁𝙴𝙽 𝚃𝙾𝚃 𝚅𝚁𝙾𝚄𝚆𝙺𝙴 𝚅𝙰𝙽 𝙹𝙰𝙺𝙺𝙴𝚂

Ieder jaar proberen we Jakkes ludiek aan te kleden, zowel tijdens klunen als tijdens carnaval, ieder jaar wordt het gekker, leuker, ludieker. Nu was bij Ben en Jack het idee geboren om van een paspop het Vrouwtje van Stavoren beeld na te maken voor Klunen. Hierop stuurde ik mamma met dr Dagbesteding-groep op jacht naar de kringloper voor passende kleding. Geen exact kloppende kleding.. Maar wel: een trouwjurk!

De jurk moest nog wel aangepast worden uiteraard, allereerst moest er een hoop kant vanaf, dus ik trok m aan en mamma ging los met de schaar. En zie hier: Yonne met een trouwjurk aan 😂. Daarna ging de jurk naar Benjamin, die m in de werkplaats van Martijn grijs spoot zoals het beeld.


𝙼𝙰𝙰𝚁 𝙷𝙾𝙴 𝚉𝙸𝚃 𝙷𝙴𝚃 𝙳𝙰𝙽 𝙼𝙴𝚃 𝙳𝙰𝚃 𝙷𝚄𝚆𝙴𝙻𝙸𝙹𝙺?!

Tja... das voor ons een weet. We hebben besloten in het geniep te trouwen. Daar gaat natuurlijk iets aan vooraf.

Allereerst bleek het te lastig voor ons om een gastenlijst op te maken. Zeker als kroegeigenaren rijst al snel de vraag: Wie vraag je wel, wie toch niet en je wilt bovendien niemand tegen de schenen schoppen. Dit bleek een onmogelijke opgave, of nou ja: in ieder geval een onbetaalbare 😏

Ten tweede vonden we het ook wel belangrijk dat deze dag, voor het eerst in onze 15 jaar samen zijn ook echt van ons was en we op die dag onze pure zelf konden zijn, zonder de kasteleinspet, zonder publiekelijk bezit te zijn.

Om deze twee redenen hebben we ervoor gekozen in het geheim te trouwen met enkel onze getuigen erbij, de kinderen en onze ouders.

Zodra we elkaar het JA-woord gegeven hebben komt er uiteraard een post online.


𝙸𝙽 𝚆𝙴𝙻𝙺𝙴 𝙹𝚄𝚁𝙺 𝚃𝚁𝙾𝚄𝚆 𝙹𝙴 𝙳𝙰𝙽 𝚆𝙴𝙻?

Nou.. dat is best een leuk verhaal. Ik trouw in een jurk gemaakt van jute. Een veelgemaakt geintje van Jack is dat hij mij zelfs nog zou trouwen in een jute zak.

Nou ja, een zak was nogal ontsierend maar jute zou er komen. Mijn lieve oma is dan ook bezig met het maken van de jurk van jawel: jute zakken. Mijn schoonmoeder voorziet de kids van schattige jurkjes met een jute detail.

We gaan na het trouwen ook niet op huwelijksreis oid, wat dat betreft is het eigenlijk te veel een zakelijke overeenkomst dan dat de romantiek overheerst. Die dag staat echt in het teken van ons als gezin, we gaan als gezin heen en komen als gezin weer terug thuis en gaan dan lekker de rest van de dag genieten van het samenzijn met ons 4.


𝙾𝙺𝙴... 𝙴𝙽 𝙳𝙰𝙽 𝙽𝙾𝙶 𝚄𝙸𝚃𝙻𝙴𝙶 𝙾𝚅𝙴𝚁 𝙳𝙸𝙴 𝙹𝙰𝙺𝙺𝙴𝚂 𝙿𝙸𝙽

De Jakkes-pin van dit jaar heeft een dubbele betekenis. Enerzijds wilden we 2 delen vanwege het feit dat we de afgelopen jaren meer dan ooit met ons neus op het feit zijn gedrukt dat je het uiteindelijk allemaal samen moet doen, dat saamhorigheid een heel groot goed is geweest tijdens en net na de coronaperiode.

Anderzijds verwijst hij ook naar ons huwelijk. De meesten van jullie kennen het verhaal achter de Jakkes, de grote tullepetaon uit Bob Martens' pen die ieder jaar weer prijkt op onze muren, op de gevel en op de pin. Jakkes is de tullepetaon-versie van Jack. Jack is altijd het gezicht geweest van onze zaak en zo hebben we dit ook naar buiten geprofileerd, ook tijdens carnaval dus. De gimmick van dit jaar is dus dat de poes mij moet voorstellen en deze 2 samenkomen na carnaval 2023. (Je begrijpt dat wij echt heel veel lol hebben gehad terwijl we dit idee verzonnen).


𝙼𝙰𝙰𝚁 𝙴𝚁 𝚉𝙸𝙹𝙽 𝙾𝙾𝙺 𝙶𝙾𝚄𝙳𝙴?

De gouden Jakkes-pinnen waren eigenlijk een last-minute call. Toen ik de pins wilde bestellen besloot ik dat het tof zou zijn in het kader van de Tullepetaonse ruilkist waar we net een donatie aan hadden gedaan als ik een tiende deel van de pinnen in het goud zou bestellen. Zo viel er weer wat extra te ruilen. Want hem compleet hebben is leuk, maar heb je ook een hele gouden compleet?


𝙺𝙴𝙽 𝙹𝙸𝙹 𝙾𝙽𝚉𝙴 (𝙿𝚁𝙴)𝙲𝙰𝚁𝙽𝙰𝚅𝙰𝙻𝚂𝙿𝙻𝙰𝙽𝙽𝙸𝙽𝙶 𝙰𝙻?

Hier een overzicht:


𝚃𝙾𝚃 𝙱𝙸𝙹 𝙹𝙰𝙺𝙺𝙴𝚂

-x-

Jakkes & Yonne




569 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page