top of page

Whisky of whiskey in het Nederlands?

Is het whisky of whiskey? Je komt allebei tegen, maar wat is nu eigenlijk het verschil?


Allebei is goed! De schrijfwijze hangt af van de oorsprong van de drank.

In 99% is het onderstaande van toepassing:


Komt de drank uit Schotland, Canada, Japan of andere whisky-producerende landen dan is het whisky.

Wanneer de drank uit Ierland of de Verenigde Staten komt wordt een e bij en is het: whiskey.


Om zich te onderscheiden van de whisky uit Schotland, voegden Ieren een e aan de schrijfwijze toe. Op deze manier konden de Ieren hun kwalitatief superieure whiskey onderscheiden van de Schotse. Als je whiskey tegenkomt, weet je dat het de Ierse variant is.Is whiskey beter dan whisky?

Het verschil in kwaliteit valt te betwisten, liefst aan de bar onder het genot van. We hebben allemaal onze voorkeur. De één houdt van de krachtige en rijke Ierse whiskey, de ander geniet meer van de rokerige smaakt van de Schotse whisky. Dit is persoonlijk. Van beide varianten zijn er gelukkig genoeg om te proeven en ontdekken :).


Wat is eigenlijk het verschil tussen whiskey en whisky?

Het maakproces van whiskey en whisky verschil wel van elkaar, hier valt niet over te twisten. De Ieren gebruiken (nog steeds) de traditionele Pot still en de Schotten de Coffey still.


Wat is een still? Apparaat voor destillatie.


In tegenstelling tot de traditionele Pot still kan de Coffey still non-stop destilleren. Hierdoor gaat de productie omhoog, nadeel is dat de kwaliteit alcohol uit de Coffey still niet zo hoog als die van alcohol uit een Pot still. Gevalletje van kwantiteit en kwaliteit.


Wat is dan het meervoud van whisky/ whiskey?

De Schotse variant whisky wordt whisky’s.

De Ierse variant whiskey wordt whiskeys.


High - whisky

Onze high- whisky is een combinatie van heerlijke smaken. Geniet van je favoriete whisky, of ontdek juist een nieuwe soort. Dit in combinatie met verse gerechten, afgestemd qua smaak en goed gezelschap (daar moet je zelf voor zorgen ;)) staat garant voor een geslaagde avond. Bestel je high-whisky.


Ps: de high whisky is te combineren met een high-beer, high-gin of high-wine. Zo kan iedereen genieten van zijn of haar favoriet.

33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page